Veinist

Vein on salapärane ja kütkestav jook. 
Veini ajalugu ulatub väga kaugele – arvatakse, et veini avastati juba 8000 aastat tagasi praeguse Georgia ja Iraani piirkonnas. 

Legendi järgi pandi perenaise savipotti paar peotäit metsikuid viinamarju, kuid need ununesid sinna mitmeks päevaks. Kui perenaisel savipotti toimetuste jaoks vaja läks, siis olevat ta seal olnud mahlaga janu kustutanud. Mahl polnud küll suurem asi, kuid tuju tõusis. Nii olevat sündinud esimene vein.

Veinil on olnud mitmete ajalooperioodide vältel ka oluline osa religioonis. Tänapäeval on veinist saanud toidu ja elu nautimise oluline osa. 

Toidu ja veini sobitamine

Alati on küsimus, kuidas leida toidule õige vein? Siinjuures toome ära mõned põhitõed, mida on kerge meelde jätta ja mida järgides on õnnestumine tõenäolisem.

Mida vältida?
Toidus olevad tugevad vürtsid, rohke küüslauk, äädikas ja toored puuviljad on nii tugeva maitsega, et need mõjutavad veini maitset. 
Tuleks vältida punase liha kõrvale valget või magusat veini. Kala, juurviljade ja kitsejuustu juurde ei tasu võtta punast ja väga kuiva veini. Neid tasuks proovida hoopis külma Gamay või Pinot veiniga.  
Desserdid, Foie Gras ja väga tugevad juustud ei pruugi olla hea kooslus kuiva valge veini või šampusega.
Peaaegu iga toit sobib mitme erineva veiniga. Inimestel on erinev maitsemeel ja eelistused ning seetõttu kujuneb igaühele endale sobivad kombinatsioonid toidust ja veinist.
Näiteks juustude puhul võib proovida igat juustu Chardonnay viinamarjast toodetud veiniga ning kergemaid juuste Sauvignon Blanc viinamarjast tehtud veiniga.

Veel nippe 

Lihtsad toidud lasevad toidulaual veinil silma paista. Vanemaid veine tuleb hoolikamalt serveerida ja toiduga sobitada. Magusama- või kibedamapoolne roog võimendab veini kuivust (happelisust ja taniini). Vältida tuleks ka tugevaid veine koos magusate roogadega. Küll aga mida soolasem ja happelisem toit on, seda magusam veini maitse tundub olevat.


Aperitiivideks sobivad hästi cava, vahuveinid, mahedad ja kuivad valged veinid. Supi kõrvale on sobilik mahe valge vein. Mereandidega sobib kuiv valge vein, vahuvein ja ka cava. Kala juurde võta valget kuiva veini. Linnuliha sobib hästi valge kerge ja noore punase veiniga. Valge liha proovi koos roosa ning kerge ja noore punase veiniga. Punane liha sobib enamuste punaste veinidega. Uluki liha juurde sobib hästi täidlane noor punane vein. Mahedad ja pehmed juustud on parimad koos roosa, kuiva valge veini, noore ja kerge punane veiniga. Kanged ja tugevad juustud täidlase punase veiniga. Magustoidu kõrvale on hea mahe valge vein, vahuvein, cava ja ka portveinid.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist!

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Sinu tervist. Alkohoolsete jookidega tutvumiseks kinnita palun, et oled vähemalt 18-aastane!

Kinnitan, et olen vähemalt 18-aastane.